19.2 C
Amsterdam

‘Amerikaanse moslims blijven worstelen met islamofobie’

Lees meer

Het aantal incidenten met discriminatie van en haat tegen moslims neemt in de Verenigde Staten af. Toch blijven Amerikaanse moslims worstelen met dit probleem. Dat stelt de Council on American-Islamic Relations (CAIR) in haar nieuwste rapport.

Het rapport van de islamitische burgerrechtenbeweging uit de VS telt 58 pagina’s en is getiteld Progress in the shadow of prejudice (Vooruitgang in de schaduw van vooroordelen). Het belicht een reeks incidenten tegen moslims en moskeeën. Het aantal islamofobe incidenten is in 2022 afgenomen met 23 procent tegen opzichte van 2021, aldus het rapport. In 2021 registreerde CAIR 6.720 incidenten, in 2022 waren dit er ‘slechts’ 5.516.

Op dit moment loopt er een rechtszaak van CAIR tegen Alaska Airlines, namens twee moslimmannen. Zij werden in 2020 uit een vliegtuig gezet omdat ze in het Arabisch met elkaar praatten. ‘Het kwam tot een rechtszaak omdat de luchtvaartmaatschappij had beloofd het incident intern te herzien en daarna nooit meer contact opnam met de mannen’, aldus het rapport.

Een ander incident vond plaats in de staat Iowa. Beveiligingscamera’s registreerden een vrouw die met sneeuw christelijke kruisen tekende op het gebouw van een islamitisch centrum. Daarnaast meldt CAIR dat veel moslima’s met een hijab zich gediscrimineerd voelen.

Ook tekent het rapport het verhaal op van een islamitische studente, tegen wie een leraar zou hebben gezegd dat ze te mager was om te vasten. Andere leerlingen lachten haar vervolgens uit. Het meisje werd ook vergeleken met Sub-Zero, een fictief ninja-personage uit het computerspel Mortal Combat.

- Advertentie -