19.1 C
Amsterdam

Brandbrief Amerikaanse politici aan EU: ‘Maak werk van antiracisme’

Lees meer

35 Amerikaanse Congresleden hebben een brandbrief tegen racisme geschreven aan Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie.

Het grootste deel van de ondertekenaars, waaronder de bekende Democraat Ilhan Omar, bestaat uit Afro-Amerikaanse parlementsleden. Een minderheid maakt deel uit van de Helsinki Commissie, de Amerikaanse overheidscommissie die mensenrechten promoot in Europa.

De 35 roepen Von der Leyen op om zo snel mogelijk actie te ondernemen tegen racisme, discriminatie en politiegeweld tegen zwarte mensen in de Europese Unie.

Ook hebben de Congresleden kritiek op de Brusselse politie. Die intimideerde een Afro-Duitse Europarlementariër nadat zij een foto had gemaakt van agenten die twee jonge zwarte mannen lastigvielen.

De Congresleden zijn blij dat de EU vorige maand een antiracismeresolutie heeft aangenomen. Toch zijn ze bang dat het invoeren van antiracistische maatregelen door de verschillende EU-lidstaten een hele kluif gaat worden. De Congresleden pleiten onder meer voor een speciaal antiracismeteam dat anti-zwart racisme bestrijdt.

De Congresleden pleiten voor een brede aanpak van racisme in de EU tegen donkere mensen. Tevens vinden de 35 dat er een anoniem racismemeldpunt moet komen.

- Advertentie -