19.3 C
Amsterdam

Amerikaanse politicus Bernie Sanders brengt bezoek aan Nederland

Lees meer

De Amerikaanse politicus en activist Bernie Sanders brengt volgende week een bezoek aan ons land voor de promotie van zijn nieuwe boek Het is oké om kwaad te zijn op het kapitalisme. Ook gaat hij naar het congres van GroenLinks-PvdA in Utrecht.

In het Amsterdamse debatcentrum de Balie en de Leidense Stadsgehoorzaal houdt hij een lezing. De kaarten voor het event in Leiden waren binnen een paar minuten uitverkocht. Sanders kreeg wereldfaam als linkse underdog bij de Amerikaanse verkiezingen, meldt het Leidse studentenblad Mare. Hij bleek ook vrij ‘meme-geniek’ te zijn. Op sociale media ging zijn foto met dikke, handgebreide wanten tijdens de inauguratie van president Joe Biden viraal.

‘Daar was ik opeens met mijn handschoenen op de maan, bij het Laatste Avondmaal, bij Forrest Gump, naast Spiderman en boven op wolkenkrabbers’, schrijft hij in zijn nieuwe boek. De merchandise leverde volgens hem twee miljoen dollar op, dat naar goede doelen is gegaan, schrijft Mare.

De zelfbenoemde ‘democratische socialist’ is een buitenstaander in de Amerikaanse politiek. Hij heeft een honkvaste achterban met ideeën die in de Verenigde Staten als ‘radicaal links’ gelden, zoals een fatsoenlijk minimumloon en betaalbare zorg. In zijn boek fileert hij stukje bij beetje de Amerikaanse rat race die volgens hem klassenongelijkheid in stand houdt door de buitensporig rijken te faciliteren. ‘Don’t hate Musk, hate the system that made Musk possible,’ schrijft hij in zijn boek.

- Advertentie -