18 C
Amsterdam

Amerikaanse professor Cornel West: NAVO en Oekraïne zijn de agressor

Lees meer

Volgens de charismatische Afro-Amerikaanse professor Cornel West hebben de Verenigde Staten en de NAVO Rusland geprovoceerd om Oekraïne binnen te vallen.

West is een presidentskandidaat van de Green Party, een radicaal-linkse partij voor stemmers die de Democraten te rechts vinden. Omdat de Verenigde Staten de facto een tweepartijenstelsel hebben, maakt West geen kans om president te worden. Hij wil slechts een tegengeluid laten horen.

West sprak op een event van Codepink, een Amerikaans vrouwenplatform dat zegt voor de vrede te zijn. Codepink protesteerde dinsdagavond tegen escalatie van de oorlog in Oekraïne. Ze hebben kritiek op de linkse Amerikaanse politicus Bernie Sanders, die wel voor steun aan Oekraïne is. Het platform nodigde geen enkele Oekraïense spreker uit op hun Peace for Ukraine-event.

In zijn toespraak legde West uit waarom Codepink fel van leer trok tegen Sanders en niet tegen Republikeinse haviken en gematigde Democraten. Sanders is namelijk een idealistische politicus, die doet wat hij zegt. Daarom moet hij, aldus West, kritisch zijn over de oorlog in Oekraïne. Volgens West is Rusland niet de echte agressor, dat zijn de Amerikaanse kapitalisten. ‘Want de boeven die het Amerikaanse imperium bestieren zullen er alles aan doen om hun belangen te beschermen, ze zullen er alles aan doen om zich van hun winsten te verzekeren’, aldus West.

Op de bijeenkomst van Codepink sprak ook Claudia De La Cruz. Zij is een presidentskandidaat van de Party for Socialism and Liberation. Een communistische partij die pleit voor de omverwerping van het kapitalistische systeem en sympathiseert met de communistische regimes in China en Noord-Korea. De La Cruz sprak eerder op radio Sputnik, een Russische propagandazender.

Een andere spreker was Medea Benjamin, medeoprichter van Codepink. Zij verzet zich al jaren tegen Amerikaanse militaire interventies. Volgens New York Times wordt Codepink gefinancierd door China. Het vrouwenplatform ontkent de genocide op de islamitische Oeigoeren.

Volgens wetenschapper Sophie Fullerton, die zich heeft gespecialiseerd in mensenrechten, internationale conflicten en desinformatie, kunnen extreem-links en extreem-rechts het heel goed met elkaar vinden als het om Oekraïne gaat. ‘Voor ‘vredesactivisten’ gaat oorlog altijd over Amerika, nooit over Rusland. Hun extreemlinkse wereldbeeld is zo alomvattend dat ze de kant kiezen van elke agressor in het antiwesterse kamp.’

- Advertentie -