Nee, dit is geen bericht uit de negentiende eeuw: de slavernij is vanaf vandaag ook officieel afgeschaft in de staten Alabama, Oregon, Tennessee en Vermont, melden Amerikaanse media.
Bij de midterm-verkiezingen kon men in deze staten ook stemmen of dit overblijfsel uit vroegere tijden moest blijven bestaan of niet. In deze staten bestond het instituut officieel nog wel als strafmaatregel voor criminelen, wat in de praktijk neerkomt op slechte betaalde of zelfs onbetaalde dwangarbeid.
Afgelopen jaren hebben verschillende Amerikaanse staten eenzelfde stap genomen. Negen Amerikaanse staten hebben in hun grondwet nog slavernij als criminele sanctie staan.
Op sociale media heerst verbazing over de tientallen procenten kiezers – met name in Oregon was het spannend – die tegen hebben gestemd en dus vonden dat slavernij als strafmaatregel wel mag bestaan. ‘Dat zelfs één persoon tegen was’, reageert een twitteraar.
In Lousiana, waar een soortgelijke stemming aan de gang was, is een amendement hierover verworpen. Dit, vanwege onduidelijkheid over de formulering, die toeliet dat voor bepaalde celstraffen nog wel dwangarbeid is toegestaan. De Democratische indiener van het amendement riep kiezers zelfs op om tegen te stemmen. Ruim 60 procent deed dit.
In een eerdere versie van dit bericht stond dat slavernij in Amerika niet meer in de praktijk wordt toegepast. Dit was te stellig. Uit een rapport uit juni bleek dat ongeveer 800.000 Amerikaanse gevangenen gedwongen werden te werken, met lonen die variëren van 13 tot 52 dollarcent per uur – terwijl hun werk 11 miljard per jaar oplevert aan goederen en diensten. Alabama dwong gevangenen zelfs om onbetaald te werken. Vele voorvechters van mensenrechten spreken in dit verband van slavernij.