20.5 C
Amsterdam

VS: verpleegkundigenvereniging biedt excuses aan voor jarenlang racisme

Lees meer

De American Nurses Association (ANA) heeft in een verklaring excuses aangeboden aan verpleegkundigen van kleur voor het jarenlang in stand houden van systematisch racisme. 

De verklaring dient volgens ANA ‘als startpunt voor een reis waarin we proberen handelingen in het verleden te erkennen, die nog steeds van invloed zijn op de professie vandaag de dag, en als een startpunt voor een nieuwe reis naar de toekomst’.

Een van de voorbeelden die ANA noemt is het uitsluiten van zwarte verpleegsters van 1916 tot 1964. Maar ook vandaag de dag komt racisme tegen verplegers voor. Uit een recente enquête blijkt dat het merendeel weleens racisme heeft ervaren door managers of collega’s. ANA biedt hiervoor excuses aan en zegt met actiepunten te komen om hedendaags racisme aan te pakken.

Ondertussen heeft een Britse professor een website in het leven geroepen, die verpleegkundigen moet helpen om racisme op hun werkplek aan te vechten. ‘Dare to CARE’ (Creating an Anti-Racist Environment) brengt een groot aantal leermiddelen samen, waaronder training met praktijkvoorbeelden van racisme en links naar relevant beleid, blogs, wetenschappelijke papers, steungroepen en goede doelen. Op de website zijn ook aparte secties voor artsen, tandartsen, ergotherapeuten, spraak- en taaltherapeuten en maatschappelijk werkers.

- Advertentie -