14.2 C
Amsterdam

Amerikaanse wetenschapper: ‘sterrenkunde doordrenkt van racisme en witte suprematie’

Lees meer

Een Amerikaanse wetenschapper stelt dat de sterrenkunde doordrenkt is van ‘systematisch racisme’ en ‘witte suprematie’. Ze haalt zich met haar uitspraken de woede van rechtse media op de hals.

‘Als astrofysicus ben ik een product van instellingen die doordrenkt zijn van systematisch racisme en witte suprematie’, zegt Natalie Gosnell, docent aan het Amerikaanse Colorado College, tegen de universiteitskrant Colorado College News.

Gosnell, die voor haar werk een prestigieuze prijs won, hekelt de ‘hyper-masculine wereld van astrofysica’. ‘De principes van witte suprematie die naar voren komen (in de natuurkunde) van individualisme en exceptionalisme en perfectionisme… het is of-of-denken, en er is geen nuance, er is geen grijs gebied. Dat komt allemaal tot uiting in de manier waarop we over ons onderzoek denken, en wat telt als goed onderzoek; wat telt als belangrijk onderzoek?’

Dat de meeste natuurwetenschappers op een andere manier naar wetenschap kijken komt, volgens haar door ‘systematisch racisme en seksisme, waarin de natuurkunde-instelling is geboren’.

Veel twitteraars reageren kritisch op de nieuwe inzichten van Gosnell. ‘Deze dame is geen wetenschapper’, aldus een moleculair bioloog. ‘Dit krijg je als de standaarden worden verlaagd door progressieve docenten!’, reageert een ander.

- Advertentie -