16.4 C
Amsterdam

‘VS pakt IS-leider op in Syrië’

Lees meer

De Amerikaanse coalitie tegen IS heeft een IS-leider in Noord-Syrië opgepakt, melden de Amerikanen zelf.

‘Alle verstopte overblijfselen van IS zullen opgejaagd worden, opdat hun nederlaag gehandhaafd blijft’, aldus de coalitie.

De precieze details over de identiteit van de opgepakte persoon en waar de operatie in Noord-Syrië exact is geweest ontbreken nog. De coalitie zegt dat het gaat om een ‘ervaren bommenmaker’ en ‘hooggeplaatste bestuurder’ van IS in Syrië.

Volgens de Amerikaanse nieuwszender ABC zou het kunnen gaan om Hani Ahmed al-Kurdi, een hooggeplaatste IS’er die in Syrie operaties leidde.

Ook verklaart de coalitie dat er geen burgerslachtoffers zijn gevallen en dat de voertuigen bij de operatie geen schade hebben opgelopen. Tijdens de operatie zijn ook helikopters ingezet.

In Noord-Syrië zijn Koerdische milities de belangrijkste bondgenoot van de door Amerika geleide coalitie tegen IS. De Turkse president Erdogan plant al enige tijd juist een operatie tegen de Koerdisch YPG-milities, die Turkije als een zusterorganisatie van de Koerdische PKK beschouwt. Het Westen ziet dat anders en legt geen directe link tussen de YPG en de PKK.

- Advertentie -