14.8 C
Amsterdam

Amersfoort krijgt islamitische begraafplaats: gemeente voelt ‘morele plicht’

Lees meer

Amersfoort krijgt nu eindelijk ook een islamitische begraafplaats, in Hoogland-West. De gemeente heeft een stuk grond gekocht.

‘Het is (…) begrijpelijk dat steeds meer Amersfoortse moslims in hun eigen stad begraven willen worden’, zegt Wethouder Rutger Dijksterhuis (ChristenUnie) tegen RTV Utrecht. ‘We hebben niet alleen een juridische plicht als gemeente om dat mogelijk te mogelijk te maken, maar als samenleving ook een morele verplichting.’

Volgens de islam moeten doden ‘eeuwige grafrust’ krijgen, wat betekent dat hun graf niet na zoveel jaar geruimd mag worden, wat in Nederland gebruikelijk is. Tot voor kort wilden veel Turkse en Marokkaanse Nederlanders graag begraven worden in het land van herkomst, maar mede dankzij de corona is daar verandering in gekomen, omdat de coronamaatregelen de mogelijkheden voor repatriëring beperkten.

Sinds 2020 zijn de gemeente Amersfoort en het Samenwerkingsverband van Amersfoortse Moskeeën (SvAM) met elkaar in gesprek over de komst van een islamitische begraafplaats in de stad.

- Advertentie -