2.2 C
Amsterdam

Amma Asante nieuwe columnist bij de Kanttekening

Lees meer

Amma Asante is bestuurder en was politicus. Voor de Kanttekening zal zij elke zes weken een column schrijven.

Asante werd in 1972 geboren in Ghana. Ze emigreerde in 1978 naar Nederland in het kader van gezinshereniging. Ze groeide op in de Amsterdamse Bijlmer en studeerde Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Van 1998 tot 2006 zat Asante voor de PvdA in de Amsterdamse gemeenteraad. Van september 2016 tot maart 2017 was ze Tweede Kamerlid.

Sinds mei 2019 is Asante voorzitter van de Landelijke Cliëntenraad, een belangenvereniging die voor mensen opkomt die een uitkering ontvangen uit de Participatiewet.

Dit jaar was Asante lijstduwer voor de PvdA bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart. Sinds die maand is Amma Asante ook lid van BIJ1, de partij van Sylvana Simons die met een zetel in de Tweede Kamer werd verkozen.

In haar debuutcolumn hekelt Asante racisme in de Tweede Kamer – in het bijzonder het optreden van Freek Jansen van Forum voor Democratie, die vindt dat veel biculturele Nederlanders geen echte Nederlanders zijn.

Assante: ‘Dit soort racisme werd normaliter geuit achter gesloten deuren, tijdens verjaardagen door die ene boze oom. Die oom draagt nu een maatpak en staat in de Tweede Kamer om mensen te vertegenwoordigen, wetten te maken en het kabinet te controleren.’

- Advertentie -