14.4 C
Amsterdam

Amnesty begint petitie tegen dreigende uitlevering Oeigoeren door Saoedi’s

Lees meer

Saoedi-Arabië zou op het punt staan om vier Oeigoerse vluchtelingen uit te leveren aan China, waaronder een dertienjarig meisje. Amnesty Turkije is een petitieactie gestart.

De Oeigoerse Buheliqiemu Abula en haar dertienjarige dochter werden op 31 maart vastgehouden in de buurt van Mekka. Zij en twee Oeigoerse mannen lopen het gevaar om binnenkort naar China te worden gedeporteerd, waar de islamitische Oeigoerse minderheid keihard wordt vervolgd. Amnesty: ‘De Saoedi-Arabische autoriteiten moeten de uitzettingsprocedure onmiddellijk stopzetten, in overeenstemming met het internationaal recht.’

China voert een repressief beleid in de westelijke regio Xinjiang, waar de meeste Oeigoerse moslims wonen. Meer dan een miljoen Oeigoeren en andere moslims worden in zogenoemde heropvoedingskampen vastgehouden, waar ze worden onderworpen aan een streng regime.

Ook maakt China gebruik van Oeigoerse dwangarbeiders en wordt de uitoefening van de islamitische godsdienst onderdrukt. Onlangs is een Oeigoerse vrouw die Koranlessen gaf door de Chinese autoriteiten tot veertien jaar gevangenisstraf veroordeeld.

De Verenigde Staten hebben het Chinese beleid tegenover de Oeigoeren als ‘genocide’ bestempeld, evenals het Nederlandse parlement. Dit komt mede door berichten over gedwongen sterilisatie bij Oeigoerse vrouwen.

- Advertentie -