17.3 C
Amsterdam

Amnesty bekritiseert Cristiano Ronaldo

Lees meer

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft kritiek op de overstap die topvoetballer Ronaldo maakt naar de Saoedische voetbalclub Al-Nassr.

De 37-jarige Portugese megaster arriveerde dinsdag in Saoedi-Arabië. Hij heeft naar verluidt een contract getekend voor tweehonderd miljoen euro per jaar voor de periode van drie jaar. Daarmee is hij de best betaalde voetballer uit de geschiedenis, schrijft de Britse krant The Guardian.

Amnesty International reageert geprikkeld op Ronaldo’s overstap en de persconferentie die hij daarover gaf. ‘Het aantrekken van Ronaldo past in een groter patroon van sportwashing in Saoedi-Arabië’, aldus de mensenrechtenorganisatie. ‘Het is zeer waarschijnlijk dat de Saoedische autoriteiten de aanwezigheid van Ronaldo gebruiken om de aandacht af te leiden van de vreselijke schending van mensenrechten in het land. In plaats van Saoedi-Arabië kritiekloos de hemel in te prijzen, zou Ronaldo zijn enorme platform moeten gebruiken om aandacht te vragen voor de issues met mensenrechten.’

‘Het maakt me allemaal niet uit wat anderen zeggen over mijn verhuizing naar Saoedi-Arabië’, zegt Ronaldo. ‘Ik ben blij hier te zijn. Ik kan zeggen dat er voor mij veel kansen waren in Europa, Brazilië, Australië, de Verenigde Staten en zelfs in Portugal. Maar ik gaf mijn woord aan deze club, Al-Nassr’.

In Saoedi-Arabië worden jaarlijks tientallen, soms zelfs meer dan honderd mensen geëxecuteerd door onthoofding. Op moord, maar ook op drugssmokkel, geloofsafval en hekserij staat de doodstraf. Mensen die opkomen voor mensen- en vrouwenrechten krijgen hoge celstraffen opgelegd.

- Advertentie -