Amnesty doet oproep aan minister Blok: ‘Vraag Saoedi’s om vrijlating activisten’

Lees meer

VVD-minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken moet donderdag bij Saoedi-Arabië publiekelijk aandringen op de vrijlating van mensenrechtenactivisten, vindt Amnesty International. Overmorgen komt Adel al-Jubeir, de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, namelijk naar Nederland.

Het gaat Amnesty om de vrijlating van de Saudische vrouwenrechtenactivisten Loujain al-Hathloul en Nouf Abdulaziz, de leden van de Saudische mensenrechtenorganisatie ACPRA en de Saudische blogger Raif Badawi.

Volgens Amnesty speelt Saoedi-Arabië mooi weer tegenover de buitenwereld en pronkt het koninkrijk met enkele cosmetische hervormingen.  Het land zou er alles aan doen om de wereld te doen vergeten dat het mensenrechtenactivisten opsluit en journalist Jamal Khashoggi heeft laten vermoorden.

Onder leiding van kroonprins Mohammed Bin Salman is de onderdrukking in Saoedi-Arabië alleen maar toegenomen, stelt Amnesty.

Tegenover Saoedi-Arabië kiest het kabinet-Rutte voor de strategie van de stille diplomatie. Maar dit heeft volgens Amnesty International niets uitgehaald. Daarom roept de mensenorganisatie minister Blok op publiekelijk aan te dringen op de vrijlating van de mensenrechtenactivisten.

Vanwege de moord op Khashoggi besloot Nederland vorig jaar een grote handelsmissie naar Saoedi-Arabië in de ijskast te zetten.

- Advertentie -

1 REACTIE

  1. Wat raar. In Nederland roept amnesty dat wij de nihab niet mogen verbieden omdat
    we dan de cultuur van de Islam beledigen. Nu beledigen de vrouwenactivisten de
    eigen cultuur in eigen land en nu moeten wij er tegenin gaan ?

    Ik denk de heer Blok zich vooral met de relaties tussen de landen moet bemoeien.
    Er NIET heen gaan beter zou zijn, na de moord op Jamal Khashoggi .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here