13.7 C
Amsterdam

Amnesty India moet werk neerleggen na tegenwerking door regering-Modi

Lees meer

Amnesty International India moet noodgedwongen stoppen met het opkomen voor de mensenrechten in het land. De regering-Modi heeft de bankrekeningen van de NGO bevroren.

Vijftien andere mensenrechtenorganisaties, waaronder Human Rights Watch, hebben het Indiase optreden scherp veroordeeld. Zij gaan wel door met hun werk.

De acties van de Indiase regering tegen Amnesty India maken deel uit van een steeds repressiever beleid om kritische geluiden te smoren, zeggen de vijftien andere mensenrechtenorganisaties.

De door de nationalistische Bharatiya Janata-partij (BJP) geleide Indiase regering heeft Amnesty India beschuldigd van het overtreden van wetten op buitenlandse financiering. Volgens de vijftien NGO’s is deze aanklacht politiek gemotiveerd.

De Indiase regering treedt steeds harder op tegen mensenrechtenactivisten, academici, studentenactivisten, journalisten en anderen die kritiek hebben op de regering. Zij worden van opruiing en terrorisme beschuldigd en belanden soms ook in de cel.

India begint steeds meer te lijken op een dictatuur, mensen de vijftien NGO’s. Extra kwetsbaar zijn volgens de vijftien op dit moment de verdedigers van vrouwenrechten in India en degenen die opkomen voor de rechten van inheemse groepen en minderheden. Amnesty kan deze lokale mensenrechtenverdedigers nu niet meer bijstaan.

De Indiase overheid heeft – ondanks kritiek van deskundigen van de Verenigde Naties – de wetten over buitenlandse financiering van NGO’s aangescherpt, met als doel de invloed van deze organisaties terug te dringen.

- Advertentie -