23.5 C
Amsterdam

Amnesty start handtekeningenactie voor verdwenen Turkse vertaler

Lees meer

Amnesty International is een handtekeningenactie gestart voor de Turkse vertaler Huseyin Kücüközyigit, die sinds 29 december wordt vermist. De mensenrechtenorganisatie vermoedt dat hij in het geheim wordt vastgehouden omdat hij een Gülen-sympathisant is.

In 2016, vlak na de mislukte couppoging, verloor Kucukozyigit zijn baan als juridisch adviseur van de premier. Ook loopt er een rechtszaak tegen hem vanwege ‘lidmaatschap van een terroristische organisatie’.

Volgens de Turkse president Erdogan zit de islamitische geestelijke Fethullah Gülen achter de mislukte coup van juli 2016. De Gülenbeweging wordt daarom gezien als een terroristische organisatie. Gülen zelf heeft altijd ontkend iets met de coup te maken te hebben gehad.

Amnesty roept de Turkse openbare aanklager op om onderzoek te doen naar de verblijfplaats van Kücüközyigit en naar de omstandigheden van zijn vermoedelijke gedwongen verdwijning.

In 2019 gebeurden er zes soortgelijke voorvallen, aldus Amnesty. Het ging om zes mannen die plotseling verdwenen en na maanden in handen bleken te zijn van de Turkse autoriteiten. Een van hen vertelde dat hij 271 dagen lang gevangen had gezeten in een kleine ruimte, waar het licht altijd aan was. Hij kreeg heel weinig te eten en mocht lange periodes niet zitten of liggen.

- Advertentie -