24.8 C
Amsterdam

Amnesty protesteert tegen hoofddoekverbod Franse olympiërs

Lees meer

Amnesty International laakt Frankrijk als gastland van de Olympische Spelen in Parijs voor het discrimineren van Franse moslima’s die een hoofddoek dragen. Zij mogen niet met hijab voor hun land opkomen, terwijl deelnemers van andere landen dat wel mogen. ‘Zij mag meedoen, zij niet’, staat op een Instagramflyer van de mensenrechtenorganisatie.

Het verbod op de hoofddoek tijdens de Spelen zorgt voor commotie onder Franse moslima’s. ‘Ik wil dat vrouwen zich kunnen kleden zoals ze willen’, zegt volleyballer Assma tegen Amnesty International. Ze mag, omdat ze een hijab draagt, niet meedoen met de wedstrijden. Het is volgens haar niet alleen een ‘moslimkwestie’, maar een ‘kwestie van menselijkheid’.

De discriminatie van vrouwen met een hoofddoek is extra pijnlijk, omdat Frankrijk heeft beloofd om dit jaar de eerste ‘gendergelijke Olympische Spelen’ te organiseren. Hoewel het totale aantal deelnemers voor het eerst uit 50 procent mannen en 50 procent vrouwen bestaat, is deze vorm van ‘gendergelijkheid’ toch uitsluitend voor Franse moslima’s met een hoofddoek.

Dat komt door de strikte scheiding van kerk en staat in Frankrijk, ook wel laïcité genoemd. De hoofddoek en andere ‘religieuze symbolen’ zouden niet thuishoren in het openbare leven.

- Advertentie -