20.7 C
Amsterdam

Amnesty-rapport: ‘Palestijnse leden Israëlisch parlement stelselmatig gediscrimineerd’

Lees meer

Amnesty International heeft een kritisch rapport opgesteld over de positie van Palestijnse parlementariërs in de Knesset, het Israëlische parlement.

Palestijnse leden van de Knesset worden beperkt in hun vrijheid van meningsuiting, zegt Amnesty. Daardoor wordt het moeilijker voor ze om op te komen voor de Palestijnse minderheid in Israël.

Als voorbeeld noemt Amnesty een in 2016 aangenomen amendement dat het mogelijk maakt om gekozen parlementsleden uit de Knesset te verwijderen. Dit betekent volgens Amnesty dat de Knesset leden naar huis kan sturen die een mening hebben die onacceptabel is in de ogen van de meerderheid van het parlement. In het rapport beschrijft een Palestijnse parlementariër deze dreiging als ‘het zwaard van Damocles dat boven ons hoofd hangt’.

Amnesty bekritiseert ook de houding van Israëlische politici tegenover hun Palestijnse collega’s. De Palestijnse politici die hun werk doen worden voor verraders uitgemaakt en er wordt opgeroepen ze te berechten voor verraad, aldus het rapport.

Op 17 september vinden er in Israël weer parlementsverkiezingen plaats, omdat Benjamin Netanyahu er na de verkiezingen van april dit jaar niet in slaagde een nieuw kabinet te vormen.

- Advertentie -