16.8 C
Amsterdam

Amnesty slaat alarm om aanstaande executie Koerden in Iran

Lees meer

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International roept de internationale gemeenschap op snel actie te ondernemen tegen de dreigende executie van zeven Koerdisch-Iraanse gevangenen. Dit schrijft de Koerdische nieuwssite Rudaw.

De Koerdische mannen zitten al twaalf jaar vast in een gevangenis vlakbij Teheran. Ze worden ervan verdacht te behoren tot een soennitisch-salafistische groepering die het overwegend sjiitische Iran zou willen ondermijnen. Leden van de Azerbeidjaanse en Koerdische minderheid worden in Iran vaker hard gestraft voor ‘ondermijning’.

Hun doodvonnis zou ‘oneerlijk’ zijn, onder meer vanwege schuldbekentenissen na martelingen. ‘Ik heb de meest ernstige fysieke en mentale marteling ondergaan gedurende mijn detentie’, schreef een van de Koerdische gevangen in een brief.

Amnesty roept de Iraanse rechtbank op om de doodvonnissen te vernietigen, het martelen te stoppen en een eerlijk proces op te starten.

Iran behoort tot een van de landen waar het vaakst de doodstraf wordt voltrokken. Vorig jaar is de Koerdische politieke gevangene Heidari Ghorbani in het geheim geëxecuteerd. In 2020 hebben naar schatting 230 mensen de doodstraf in Iran gekregen, aldus Rudaw.

- Advertentie -