13.8 C
Amsterdam

Amnesty veroordeelt Taliban om mensenrechtenschendingen

Lees meer

Volgens een rapport van Amnesty International draaien de Taliban terug wat de afgelopen twintig jaar is behaald op het vlak van de mensenrechten in Afghanistan.

Het rapport Afghanistan’s fall into the hands of the Taliban, opgesteld door Amnesty, de Internationale Federatie voor Mensenrechten en de Wereldorganisatie Tegen Foltering, beschrijft het repressieve optreden van de Taliban sinds de verovering van hoofdstad Kabul op 15 augustus.

Hoewel de Taliban herhaaldelijk hebben beweerd dat ze mensenrechten zullen beschermen, zijn er veel schendingen geweest, zegt Amnesty. Het gaat onder meer over gerichte moorden op burgers en militairen die zich hebben overgegeven en het tegenhouden van hulptransporten in de Panjshir-vallei. Ook worden vrouwenrechten geschonden wordt de vrijheid van meningsuiting ingeperkt.

Niet alle mensenrechtenschendingen zijn gedocumenteerd, aldus Amnesty, omdat in Afghanistan een klimaat van angst heerst, er slechte mobiele verbindingen zijn in veel gebieden en de Taliban opzettelijk het internet storen. De mensenrechtenraad van de Verenigde Naties moet volgens Amnesty een onafhankelijk mechanisme dat mensenrechtenschendingen in Afghanistan bijhoudt.

- Advertentie -