7.6 C
Amsterdam

Amnesty: VN moet Pakistan aanspreken op mensenrechtenschendingen

Lees meer

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International roept de lidstaten van de Verenigde Naties (VN) op zich uit te spreken over mensenrechtenschendingen door Pakistan. Amnesty brengt dit naar buiten vlak voor de vierde periodieke beoordeling van Pakistan door de VN.

Medewerker Rimmel Mohydin zegt: ‘De vierde beoordeling komt op een tumultueus moment wat betreft de mensenrechtensituatie in Pakistan. Er is politieke onrust, economisch instabiliteit, klimaatcrisis en een onderdrukking van het maatschappelijk middenveld.’ In die situatie kunnen mensen makkelijk straffeloos de mensenrechten schenden, waarschuwt Mohydin.

De periodieke beoordeling is een kans voor VN-lidstaten om zich uit te spreken tegen mensenrechtenschendingen in Pakistan, vindt Amnesty. Volgens de mensenrechtenorganisatie komt Pakistan verplichtingen en toezeggingen op het gebied van mensenrechten niet na.

De vorige beoordeling vond plaats in 2018, waarna Pakistan beloofde om gedwongen ontvoeringen strafbaar te maken en de daders te straffen, maar daar is niks van gekomen. Ook waren er beloftes om minderheidsgroepen te beschermen tegen discriminatie en gewelddadige, vaak dodelijke aanvallen. Daarentegen is de greep van de staat op de pers en het maatschappelijk middenveld de laatste vijf jaar alleen maar sterker geworden.

Amnesty dringt erop aan dat de VN-lidstaten zinvolle relaties houden met Pakistan. Ook wil Amnesty dat de VN de eerdere aanbevelingen herhaalt en nieuwe concrete aanbevelingen doet om respect voor mensenrechten in Pakistan te verbeteren.

- Advertentie -