11.2 C
Amsterdam

Amnesty slaat alarm over akkoord om ‘poging tot strafbaarstelling illegaliteit’

Lees meer

Amnesty Nederland is kritisch op het regeerakkoord tussen VVD, D66, CDA en ChristenUnie. De zorgen spitsen zich vooral toe op het migratiebeleid.

De coalitiepartijen willen een zogenaamde ‘ongewenstheidverklaring’ invoeren voor uitgeprocedeerde asielzoekers.

Amnesty: ‘Dit komt in principe neer op een zoveelste poging om strafbaarstelling van illegaliteit in te voeren. Symboolpolitiek die terugkeer niet zal bevorderen.’

Amnesty Nederland stelt dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) mensenlevens op het spel zet door te hoge eisen te stellen aan de bewijslast voor mensen die bescherming zoeken.

‘Er wordt dan te snel geconcludeerd dat iemand wel kan terugkeren, terwijl diegene wel degelijk gevaar loopt in het land van herkomst.’

Nederland schendt tevens het vluchtelingenverdrag door in te zetten op een limiet op het aantal asielverzoeken, aldus Amnesty Nederland.

De inzet van het kabinet op ‘migratiepartnerschappen’ met derde landen laat zien dat Nederland niet heeft geleerd van de rampzalige Turkije-deal, zegt Amnesty ook.

Behalve over het migratiebeleid is Amnesty Nederland ook kritisch over het aangekondigde antiracismebeleid van het nieuwe kabinet. De mensenrechtenorganisatie vindt het een goede zaak dat Rutte-IV stelling heeft genomen tegen institutioneel racisme en etnisch profileren, maar:

‘Hiervoor worden echter geen concrete maatregelen genoemd, zoals een wettelijk verbod op het gebruik van nationaliteit of etniciteit in risicoprofilering in wetshandhaving’.

- Advertentie -