13.8 C
Amsterdam

Amnesty wil onderzoek naar zwaar geweld in Somaliland

Lees meer

Gevechten in Somaliland eisen een zware tol onder burgers. Meer dan honderd mensen zijn vermoord, tienduizenden zijn gevlucht. Daarom moet er een onderzoek komen naar de oorzaken en omvang van het geweld. Dat vindt Amnesty International.

Somaliland ligt in het noordwesten van Somalië en verklaarde zich in 1991 onafhankelijk. Het is echter door geen enkel land erkend. Lange tijd was Somaliland een van de rustigste streken in Somalië. De laatste maanden neemt echter het geweld toe.

Gewapende strijders, gelieerd aan de Dhulbahante-clan, kwamen in botsing met Somalilandse veiligheidstroepen in de stad Las Anod in het zuidoosten van het land. Ziekenhuizen, scholen en moskeeën raakten beschadigd, tienduizenden mensen zijn gevlucht.

Onder de doden zijn vrouwen, kinderen, ouderen en zorgpersoneel, meldt Amnesty. De strijders gebruikten wapens die nooit gebruikt mogen worden in dichtbevolkte gebieden, zoals Las Anod.

De aanhoudende extreme droogte verergert de humanitaire crisis in Somaliland. Inmiddels zijn tot 200.000 mensen ontheemd geraakt.

- Advertentie -