14.2 C
Amsterdam

Amsterdam: afgebrand studenten- en vluchtelingencomplex ‘in steek gelaten’

Lees meer

Een deel van de bewoners van het studenten- en vluchtelingencomplex Riekershaven, dat onlangs deels is afgebrand, is boos op woningcorporatie De Key. Dit meldt de Amsterdamse stadszender AT5.

Ze vinden dat De Key niet genoeg doet om de bewoners van de Riekershaven ‘een veilige plek te bieden’ en dat ze dat al vaker hebben geagendeerd. De wooncorporatie greep niet in.

Het pand bestaat uit 9 blokken. Door de brand zijn blok 5 en blok 6 onbewoonbaar geworden, 135 mensen verloren hun woning. De 27-jarige verdachte (ook bewoner) van de brand, zou last hebben van psychische problemen. Hij zit nog steeds vast.

De eerste twee jaar was het pand in beheer bij jongerenhuisvester Socius, omdat De Key het project niet kon begeleiden. Socius werkte met een zelfbeheerconcept, vertelt Pim Koot, oud-bestuurslid van Socius tegen AT5. ‘Het idee was dat alles dat door bewoners gedaan kan worden, ook door bewoners gedaan wordt.’

Maar toen De Key in 2018 het beheer weer overnam, ging het bergafwaarts. De begeleiding nam af, de technisch beheerder, die op het terrein rondliep voor onderhoudsklusjes, kwam niet meer en er verschoven veel verantwoordelijkheden naar het zelfbeheer.

Volgens verschillende bewoners zorgen mensen met psychische problemen herhaaldelijk voor overlast. Het gebeurt dat mensen op de muren bonken, hun huisraad uit het raam gooien of hun ramen breken.

- Advertentie -