14.5 C
Amsterdam

Beeld Martin Luther King duikt op in Amsterdam – zonder toestemming gemeente

Lees meer

De Nederlands-Amerikaanse kunstenares Airco Caravan (echte naam: Maria Koning) plaatste gisteren een 1 meter 20 hoog bronzen beeld van Martin Luther King in het naar hem vernoemde park in Amsterdam. Maar de gemeente weet van niets. Dit schrijft het Parool.

In 2018, vijftig jaar na de moord op de beroemde burgerrechtenactivist, verspreidde Airco Caravan vijftig kleinere exemplaren van haar standbeeld over Amsterdam en de rest van de wereld. Ze noemde dit ‘guerrilla pop-up expo’.

Nu heeft ze een groot beeld van King in het park geplaatst. Het heeft haar 13.000 euro gekost, exclusief alle tijd die ze hierin gestoken heeft.

Aanvankelijk was het haar bedoeling om het standbeeld er te krijgen in samenwerking met het stadsdeel Zuid, maar de gemeentelijke kunstcommissie stak hier een stokje voor. De commissie wilde dat Airco Caravan een tijdelijk kunstproject zou uitvoeren voor het Martin Luther King-park.

De kunstenares hoopt dat het standbeeld in het park mag blijven staan, al staat het er nu feitelijk illegaal. Vanuit de landelijke politiek lijkt er in ieder geval steun te zijn. PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen deelde op Facebook enthousiast het nieuwsbericht uit het Parool.

Martin Luther King was hét gezicht van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. In 1965 kreeg King van de Vrije Universiteit Amsterdam een eredoctoraat. Tweeënhalf jaar later, op 4 april 1968, werd King vermoord door een witte racist in Memphis.

Over de betekenis van King voor zwarte activisten van nu schreef Ewout Klei voor de Kanttekening een achtergrondverhaal.

- Advertentie -