18.3 C
Amsterdam

Amsterdam: veiligheidsmaatregelen genomen in tientallen moskeeën

Lees meer

In Amsterdam zijn bij 53 moskeeën en andere islamitische instellingen de afgelopen twee jaar aanvullende veiligheidsmaatregelen genomen. Dit scheef burgemeester Femke Halsema gisteren aan de Amsterdamse gemeenteraad.

Het Amsterdamse stadsbestuur had in februari 2019 besloten om de weerbaarheid van islamitische instellingen te verbeteren, aldus de burgemeester. Ze waren de afgelopen jaren doelwit van vandalisme en bedreigingen.

Een van de moskeeën die werd belaagd is de Westermoskee (foto). Vorig jaar december werden drie ramen vernield met een steen, in juli dit jaar werd een ruit met een bierfles ingegooid.

Om moskeeën tegen vernielingen te beschermen, zijn verschillende maatregelen genomen. Onder meer via folie op de ramen, schrikverlichting met bewegingscensoren, extra nachtverlichting, anti-inbraakstrips en een brandvertragende laag op houten buitendeuren.

Volgens Halsema betekenen deze maatregelen niet dat moskeeën nu voor 100 procent beschermd zijn tegen vandalisme en brandstichting, maar wel dat het gevoel van veiligheid is versterkt.

In totaal zijn 69 moskeeën en andere islamitische instellingen door de gemeente Amsterdam benaderd. 53 gingen in op het aanbod van de gemeente om het gebouw beter te beveiligen. Het project kostte de gemeente Amsterdam ruim 1 miljoen euro.

- Advertentie -