14.4 C
Amsterdam

Amsterdam roept Den Haag op: schaf boerkaverbod af

Lees meer

De gemeenteraad van Amsterdam heeft het kabinet opgeroepen om het boerkaverbod af te schaffen. Burgemeester Femke Halsema belooft de boodschap over te brengen aan het kabinet.

In 2019 werd het boerka- en niqaabverbod, officieel het verbod op gezichtsbedekkende kleding, ingevoerd. Dit verbod geldt in het openbaar vervoer, op scholen, in overheidsgebouwen en in de gezondheidszorg.

Omdat de Tweede Kamer later dit jaar het boerkaverbod gaat evalueren, steunt de overwegend linkse Amsterdamse gemeenteraad een motie van Denk, GroenLinks en BIJ1, waarin burgemeester Halsema wordt opgedragen Den Haag te vertellen dat de hoofdstad tegen het verbod is. De gemeenteraad wil dat Den Haag de wet ‘zo spoedig mogelijk’ intrekt.

‘Het is een symbolische wet, ontraden door de Raad van State en Amnesty International’, vertelt GroenLinks-raadslid Yasmine Bentoumya, een van de initiatiefnemers van de motie, tegen het Parool. ‘Een symbolische wet met grote gevolgen. Sinds de invoering ervan worden meer moslima’s fysiek en verbaal lastiggevallen. Moslima’s mét en zonder nikab.’

Volgens experts wonen er in Nederland tussen de vier- en vijfhonderd vrouwen die in boerka of een niqaab dragen.

- Advertentie -