23.5 C
Amsterdam

Amsterdam: route ‘Mars voor Palestina’ gewijzigd, Israëlische vlag vervangen door vredesvlag

Lees meer

De route van een aangekondigde Mars voor Palestina zondag in Amsterdam is na ophef op sociale media gewijzigd. De mars zou aanvankelijk om 14 uur starten op de Dam en eindigen op het Jonas Daniël Meijerplein, dat in de oude Joodse buurt van de stad ligt. Deze routekeuze veroorzaakte veel reacties, waarna de organisatie liet weten de route te wijzigen. Vanochtend bericht de Telegraaf dat het eindpunt nu het Westerpark zal zijn.

In de aankondiging van de mars staat: “Nederland is al tientallen jaren stil als het gaat om de handhaving van het internationaal recht voor Palestina. Wij zullen niet zwijgen.” De mars zou oorspronkelijk eindigen op het Jonas Daniël Meijerplein, waar onder andere de Portugese synagoge en het Joods Museum zijn gevestigd.

De Stichting Plant een Olijfboom, een van de organisatoren van de mars, liet de Amsterdamse stadszender AT5 weten dat ze zich niet volledig bewust waren van de gevoeligheid van de oorspronkelijke eindlocatie. Een woordvoerder benadrukte dat de keuze niet provocerend bedoeld was.

De gemeente Amsterdam heeft gisteren de Israëlische vlag weer laten zakken en de internationale vredesvlag gehesen op het stadhuis als ‘steunbetuiging aan alle slachtoffers aan Israëlische en Palestijnse zijde, en aan alle Amsterdammers die meeleven of in angst en onzekerheid verkeren”. Dat schrijft de gemeente op X. De vlag zal de hele week blijven hangen als teken van medeleven en solidariteit. Het hijsen van de Israëlische vlag heeft in verschillende gemeentes geleid tot discussies.

- Advertentie -