23.2 C
Amsterdam

Amsterdam vreest vertraging in asielopvang en wonen door val kabinet

Lees meer

‘Ik heb grote zorgen wat dit nou weer gaat betekenen voor de asielopvang in de stad’, vraagt wethouder Rutger Groot Wassink zich af in een tweegesprek met collega-wethouder Reinier van Dantzig (Wonen) over de val van het kabinet. ‘Het zit muurvast en het is politiek heel ingewikkeld. Ik maak me zorgen of we de komende maanden nog genoeg plekken hebben,’ meldt Groot Wassink aan de Amsterdamse stadszender AT5.

Over de spreidingswet voor asielzoekers werd hard gediscussieerd in Den Haag. Die wet moest de scheve verdeling in asielopvang tussen gemeenten gelijk trekken. Voor een stad als Amsterdam, waar onevenredig veel asielzoekers worden opgevangen, zou dat verlichting betekenen. Maar dat lijkt nu allemaal verder weg.

‘We kijken wat we kunnen doen, maar eigenlijk zou het gewoon beter zijn als het kabinet regie neemt,’ zegt Groot Wassink.

Volgens Van Dantzig moet de woningzoekende Amsterdammer door de val van het kabinet nog langer wachten dan nu het geval is. ‘We hebben al aangekondigd dat de bouwcijfers dit jaar heel laag zullen zijn. We hebben driehonderd startbouwsubsidies nodig en daarbij was het kabinet druk bezig met regulering van middenhuur om woningen betaalbaar te kunnen verhuren.’

Daar komt volgens de wethouders nu pas over een jaar weer uitsluitsel, nadat in november verkiezingen zijn geweest en volgend jaar een kabinet is gevormd.

- Advertentie -