11.8 C
Amsterdam

Amsterdam: Westermoskee scherpt veiligheidsmaatregelen aan na aanval

Lees meer

Nu de Amsterdamse Westermoskee voor de tweede keer in een halfjaar is getroffen door vandalisme, maken het moskeebestuur en moskeegangers zich zorgen over hun veiligheid.

Dat meldt de Noord-Hollandse afdeling van de Turks-islamitische stichting Milli Görüs, die de moskee beheert.

Zondag gooide iemand een bierflesje door de ruit van deze grootste moskee van Amsterdam. Aangifte hiertegen ligt inmiddels bij de politie.

‘Wij maken ons zorgen over het toenemende aantal gerichte acties tegen gebedshuizen, in het bijzonder de moskeeën’, aldus Milli Görüs. ‘Een gebedshuis dient ten alle tijden optimaal beschermd te worden tegen dit soort vernielingen.’

Afgelopen ramadan kende een golf aan aanvallen op moskeeën: van dreigbrieven, luiers en verscheurde Koranverzen bij meerdere moskeeën tot een brandstichting in Gouda.

Milli Görüs wijt dit aan ‘toenemende islamhaat en intolerantie’. De moskeekoepel roept de landelijke en Amsterdamse politiek op om ‘ondubbelzinnig stelling te nemen tegen dit soort haatincidenten’.

Milli Görüs en de Westermoskee zeggen hun veiligheidsmaatregelen op te zullen schroeven. ‘Fysieke maatregelen zijn echter niet de oplossing. Daarvoor is een krachtig politiek en maatschappelijk tegengeluid nodig.’

Eind vorig jaar werd de Westermoskee opgeschrikt door een man die een steen door de ruit gooide en de Hitler groet bracht.

- Advertentie -