20.5 C
Amsterdam

Amsterdammer mengt niet, in de provincie gaat het beter

Lees meer

Uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat in ‘vrijwel het hele land’ mensen met verschillende opleidingsniveaus meer onderling contact hebben dan in 2009. In Amsterdam is de segregatie nog steeds groot. ‘Het gevaar is dat er polarisatie ontstaat’, meldt het Parool.

Amsterdammers zitten nog altijd even vast in hun eigen bubbel. ‘Op Den Haag na mengen mbo’ers, hbo’ers en universitair geschoolden nergens zo slecht als in Amsterdam’, schrijft het Parool.

In Den Haag is de onderwijssegregatie weliswaar het hoogst, maar daar daalt deze wel. In Amsterdam is dat niet het geval. De reden daarvoor is niet onderzocht.

Volgens socioloog Tanja Traag van het CBS speelt waarschijnlijk mee dat Amsterdam en Utrecht, waar ook veel segregatie is, steden zijn met relatief veel hbo- en universitair opgeleide mensen. In Amsterdam heeft 46 procent van de inwoners hbo of universiteit gedaan, landelijk is dat 28 procent.

Opvallend is dat ongediplomeerden en mensen met hoogstens een vmbo-diploma een diverser netwerk hebben, qua opleiding, dan ze in 2009 hadden. Sterker: ze zitten minder in een bubbel dan hbo’ers en universitair geschoolde mensen.

Ook valt het op dat er in de Randstad meer onderwijssegregatie is dan in de rest van het land. Wel zijn er een paar uitzonderingen. Rond de stad Groningen wordt er ook tussen verschillende opleidingsgroepen minder gemengd, maar dat komt vooral omdat veel mensen met een middelbare opleiding daar elkaar opzoeken.

- Advertentie -