14.9 C
Amsterdam

Amsterdamse amateurclub verwelkomt vluchtelingen voor voetbaltoernooi

Lees meer

Dit najaar vindt in de Zwitserse stad Nyon de Unity Euro Cup plaats, een Europees voetbaltoernooi voor vluchtelingen. Om te bepalen welke spelers naar het eindtoernooi mogen, organiseren deelnemende landen nationale voorrondes. AVV Zeeburgia is gastheer voor één van de vier Nederlandse voorrondes.

Bij AVV Zeeburgia stonden ze aanvankelijk niet te springen van vreugde toen er naast hun club een gemengd wooncomplex voor statushouders en studenten werd gebouwd op Stek Oost. ‘Wij baalden even, want we raakten een trainingsveld kwijt’, zegt voorzitter Huub Wilbrink tegen de Amsterdamse omroep AT5. Maar al gauw besloot de voetbalclub de weerstand te laten varen. AVV Zeeburgia opende haar deuren voor statushouders die mee wilden voetballen. ‘Wij vinden het belangrijk dat iedereen kan sporten’, zegt Wilbrink hierover. ‘Het gaat erom dat je hier bij ons gewoon je ding kan doen.’

Daarom vond de voetbalclub het ook niet meer dan vanzelfsprekend dat één van de vier lokale voorrondes voor de Unity Euro Cup bij Zeeburgia plaatsvond. Deze voorronde werd gister gespeeld. Op 1 september zullen de beste teams een laatste toernooi in Zeist spelen. De KNVB beslist daarna wie er naar Zwitserland mogen.

De Unity Euro Cup 2024 is een initiatief van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en de EEFA.

- Advertentie -