11.3 C
Amsterdam

Amsterdamse burgemeester Halsema haalt banden met Suriname aan

Lees meer

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam gaat voor een officieel bezoek naar Suriname. Amsterdam haalt de banden aan omdat Desi Bouterse niet meer aan de macht is. Halsema spreekt over ‘een nieuw begin’.

Tussen 2002 en 2010 werkten Amsterdam en Suriname dankzij toenmalig burgemeester Job Cohen ook nauw met elkaar samen. Amsterdam rolde 74 projecten uit in het land en investeerde zo’n twee miljoen euro in de samenwerking.

Toen Desi Bouterse in 2010 aan de macht kwam, stopte de samenwerking plotseling vanwege de beruchte Decembermoorden van december 1982. Inmiddels is Bouterse voor deze moorden veroordeeld, maar hij zit niet in de gevangenis omdat hij nog veel macht heeft in Suriname.

Sinds 2020 is Bouterse geen president meer. Zijn opvolger Chan Santokhi streeft naar goede banden met Nederland en Amsterdam. In Amsterdam wonen veel Surinaamse Nederlanders, vooral in de Bijlmer.

Halsema neemt in haar kielzog de GGD, het Stadsarchief en Waternet mee naar Suriname. Ze zal met Surinamers spreken over klimaatverandering en het bestrijden van soa’s.

Ook Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag, gaat mee, in de hoedanigheid van vertegenwoordiger van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Hij zal spreken over de versterking van het lokale bestuur en de relatie tussen nationale en lokale overheden.

‘Als de verhoudingen goed zijn, dan profiteren toekomstige generaties aan beide kanten van de oceaan van de samenwerking’, zegt Halsema tegen het Parool. ‘Ik ben benieuwd naar de verhalen van de verschillende Surinamers die we gaan ontmoeten.’

- Advertentie -