7.6 C
Amsterdam

Amsterdamse fractie Bij1 valt uiteen

Lees meer

De Amsterdamse fractie van Bij1 keert na zomer niet meer terug in de gemeenteraad. De vertrekkende raadsleden Nilab Ahmadi en Jazie Veldhuyzen spreken over ‘een toxische, structureel onveilige werksfeer’ binnen de partij. Ze gaan verder als zelfstandige raadsleden in een nieuwe gezamenlijke fractie. 

‘We zijn op het punt gekomen dat er onoverkomelijke morele, principiële en politieke bezwaren zijn om nog voor deze partij uit te komen’, zegt Veldhuyzen, die al bijna een jaar thuiszit met een burn-out.

Volgens Ahmadi, die van Afghaanse komaf is, zou er geen ruimte zijn binnen de partij voor verschillende minderheden. Ze zou regelmatig voor ‘te wit’ zijn uitgemaakt. ‘Daarmee werd bedoeld: je bent minder relevant voor de partij. Ik kreeg te horen: welke uitdaging heb jíj in de maatschappij?’, vertelt ze aan de Amsterdamse stadszender AT5.

Toen Veldhuyzen een klacht indiende tegen de toenmalige voorzitter van de Amsterdamse afdeling van de partij kreeg hij een telefoontje van een vriend. Hij zei: ‘Bro, watch your back. In de partij word je een antizwarteracist genoemd.’

De aanleiding voor beide raadsleden om juist nu zelfstandig door te gaan, is een interview met fractievoorzitter Dinah Bons in het Parool, waarin ze zei dat de gemeenteraad ‘misschien niet de beste plek voor haar [Ahmadi] is’.

Ook krijgt partijleider Sylvana Simons kritiek. ‘Toen ik in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen onzichtbaar werd gemaakt, heb ik twee uur lang wanhopig met Sylvana aan de telefoon gehangen. Daarna heeft ze nooit meer contact opgenomen’, aldus Ahmadi.

- Advertentie -