8.6 C
Amsterdam

Amsterdamse kinderen krijgen les over slavernijverleden

Lees meer

Veel basisschoolkinderen in Amsterdam volgen deze maand onderwijs over het slavernijverleden. ‘Ik vond het goed dat we hierover lessen krijgen, want sommige kinderen weten niet wat Keti Koti is’, zegt een leerling van kleur tegen stadszender AT5.

De Amsterdamse kinderen krijgen les van kunstenaar Kenneth Aidoo over de slavernijgeschiedenis in het kader van Keti Koti Junior. Dat is het onderwijsprogramma voor basisschoolleerlingen van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee).

‘Ik wist niet wat ‘de ketenen zijn gebroken’ betekende’, zegt een (witte) leerling. AT5 toont vervolgens Kenneth Aidoo in actie voor de klas. ‘Als ze [slaafgemaakten] ooit werden betrapt op schrijven of het lezen van een boek, dan werden zelfs hun handen eraf gehakt’, vertelt de kunstenaar aan de leerlingen.

Is het niet te heftig om hierover te praten? Aidoo vindt van niet. ‘Het is nooit te vroeg om over slavernij te beginnen of over de Tweede Wereldoorlog.’

Op 1 juli is de nationale herdenking van het slavernijverleden. Dit jaar is het 160 jaar geleden dat de slavernij in Suriname en op de Antillen werd afgeschaft. In Suriname werden sommige voormalige slaafgemaakten gedwongen om tot 1 juli 1873 op de plantages te blijven werken .

- Advertentie -