14.2 C
Amsterdam

Amsterdamse migrantenkerk binnenkort dakloos

Lees meer

De zwarte migrantenkerk van pastor Moses Alagbe in Amsterdam Zuidoost moet binnen een paar maanden haar pand verlaten. De gemeente heeft gebouw, dat de kerk in de H-buurt huurt, verpatst aan een projectontwikkelaar. Die wil op deze plek nieuwbouwhuizen neerzetten.

Dat meldt de Amsterdamse stadszender AT5. Alagbe reageert verbolgen: ‘De gemeente denkt niet aan ons, waar moeten we straks heen?’ Hij is al zeventien jaar betrokken bij het Maranatha Community Training Center, zoals zijn kerk voluit heet. ‘We begonnen in een garagebox om de hoek en verhuisden vijf jaar geleden naar deze plek.’

De kerk vervult een brede functie in de buurt. In een oud schoolgebouw is er elke donderdagavond een gezamenlijke maaltijd. Daarnaast krijgen kinderen er huiswerkbegeleiding en leren vrouwen er naaien.

De kerk wist vijf jaar geleden al dat ze slechts tijdelijk van het pand gebruik kon maken. ‘Maar dan verwacht je ook dat er wordt meegedacht door de gemeente om een nieuw onderkomen te vinden’, reageert Ingrid Powel, voorzitter van de kerk. ‘In mijn ogen worden we niet serieus genomen’, voegt Alagbe toe.

Het is lastig een nieuwe plek te vinden in Amsterdam. De prijzen zijn te hoog, meldt Powel, en de kerk wil in de H-buurt blijven. Zij en Alagbe hopen dat er een oplossing komt als ze aandacht vragen voor hun moeilijke situatie. Daarom zijn ze een petitie gestart.

In Trouw vertelde Alagbe dat zijn kerk het slachtoffer is van gentrificatie. ‘Rijken willen dit gebied inpikken’, stelt hij. ‘Mensen die hier zijn opgegroeid en al hun familie en vrienden hebben, moeten plotseling weg. Een koppeltje dat pas getrouwd is, moet nu bijvoorbeeld naar Lelystad. Ze verliezen dan alles wat ze kennen.’

Het probleem is volgens Alagbe dat de gemeente de buurt niet als een verzameling mensen ziet, maar als een hoop stenen. ‘Het voelt als discriminatie. Ik weet alleen niet of het is omdat we christen zijn, of omdat we migranten zijn.’

Wethouder Rutger Groot Wassink reageerde in de gemeenteraad terughoudend op vragen van het CDA over Alagbes kerk. Hij zegt niet voor elke maatschappelijke voorziening ruimte te kunnen regelen, maar wel in gesprek te willen met het stadsdeel.

- Advertentie -