17.3 C
Amsterdam

Amsterdamse moskee dreigt dakloos te worden, geeft gemeente de schuld

Lees meer

De Arrayan-moskee in Amsterdam-Noord is boos op de het stadsbestuur, omdat er nog steeds geen plek is voor een permanente plek om een moskee te bouwen. Het tijdelijke gebedshuis dat de vereniging nu gebruikt moet uiterlijk 1 januari ontruimd moet zijn, meldt het Parool.

Eigenlijk had het tijdelijke onderkomen van de moskee al op 1 oktober ontruimd en gesloopt moeten zijn, maar de Stopera heeft de uiterste termijn nu op 1 januari gesteld. Het moskeebestuur heeft een makelaar ingeschakeld in de zoektocht naar een nieuw tijdelijk onderdak, maar heeft nog geen plekje gevonden.

Het moskeebestuur is een petitie gestart, die door meer dan 1.700 mensen is ondertekend. ‘Als Vereniging Moskee Arrayan maken wij ons al een kwart eeuw hard voor de bouw van een permanent gebouw! De gemeente werkt hier niet goed aan mee en nu worden wij ook nog eens zonder gepaste vervangende ruimte op straat gezet!!! Dit kan en mag niet gebeuren!!!’

Er waren plannen om een nieuwe moskee te bouwen, maar in 2016 berichtte de Telegraaf dat moskeebestuurders geradicaliseerd waren en een terroristische aanslag planden. In 2017 trad een nieuw bestuur aan, maar in 2018 werd de bouwaanvraag van het moskeebestuur afgewezen. Dit kwam onder meer vanwege onduidelijkheid over de herkomst van het beschikbare geld.

Op dit moment loopt er een nieuwe integriteitsscreening. Volgens het Parool is de kans op een positieve uitkomst voor de moskee nu groter. De jaarrekening van de moskee is gecontroleerd door een accountant en het verloop van de besprekingen met de gemeente is te volgen op het Instagramaccount van de moskee.

De moskeevereniging heeft bijna twee miljoen euro in kas. Er is echter een tot twee miljoen euro meer nodig om een nieuwe moskee te realiseren. Morgen vindt er nieuw overleg plaats met de gemeente over mogelijke uitwijkmogelijkheden.

- Advertentie -