17.3 C
Amsterdam

Amsterdamse moslimjongeren bekritiseren Rutte, onder meer om boerkaverbod

Lees meer

Gisteravond ging Mark Rutte in dialoog met jongeren uit Amsterdam Nieuw-West. Dit gebeurde op een avond van jongerenplatform Young Amsterdam. De minister-president werd door islamitische jongeren stevig aan de tand gevoeld over discriminatie en het boerkaverbod.

Oumaima al Abdellaoui, een meisje met een hoofddoek, zei tegen de premier dat zij geen rechter kon worden vanwege haar hijab. Aan AT5 vertelde ze dat ze Rutte zenuwachtig had gemaakt, wat precies haar bedoeling was.

Een ander meisje vertelde dat ze zich gediscrimineerd voelde door het boerkaverbod, omdat ze als moslima met een hoofddoek lastig zou worden gevallen. Rutte antwoordde dat hij tegen de boerka is. ‘De reden is dat ik je ogen wil kunnen zien. Ik wil intenties kunnen zien. En als ik dat niet kan zien, dan vind ik een samenleving wel heel moeilijk worden.’

Maar niet alleen islamitische jongeren zijn kritisch op de minister-president. Dichter Gershwin Bonevacia vroeg aan Rutte of hij nog wel welkom was. Fe premier had drie jaar geleden namelijk gezegd dat je ‘normaal’ moet doen of anders most vertrekken.

Rutte antwoordde dat je zijn uitspraken in context moest zien. Hij reageerde toen op de gebeurtenissen in Rotterdam in 2017, waar Turks-Nederlandse Erdogan-aanhangers demonstreerden tegen het besluit van de Nederlandse regering om de Turkse minister Fatma Kaya het land uit te zetten.

- Advertentie -