11.8 C
Amsterdam

Amsterdamse nazaten tot slaaf gemaakten kunnen achternaam veranderen

Lees meer

Amsterdammers die afstammen van tot slaaf gemaakte mensen kunnen nu gratis hun koloniale achternaam veranderen. Dit heeft de website van de gemeente Amsterdam begin deze maand bekend gemaakt.

Een van de nazaten, die graag zijn achternaam wil veranderen, is Gideon Everduim, directeur van stichting For An Equal Society.

‘Everduim is een nietszeggende naam die voorkomt op Curaçao en in Suriname, bij mensen die geen familie van elkaar zijn’, zegt hij. ‘Dat betekent waarschijnlijk dat de naam door een slavenhandelaar is gegeven die in beide gebieden actief was. Ik weet er verder nog weinig van, dat wil ik graag nader onderzoeken.’

Gideon Everduim is niet de enige. Er zijn veel meer Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders die hun koloniale achternaam willen wijzigen. Twee jaar geleden was Utrecht de eerste gemeente in Nederland waar nazaten van tot slaaf gemaakten kosteloos hun achternaam konden wijzigen. De gemeenteraad van Amsterdam besloot eind 2022 het Utrechtse voorbeeld te volgen. Op 3 april dit jaar is dit besluit van kracht gegaan.

Everduim: ‘Ik weet nog niet welke naam ik wil nemen. Een die onze voorouders eert – die hun leven gegeven hebben – en die bij onze familie past.’

De aanvraag voor de naamswijziging gaat via Justis. Deze landelijke overheidsinstantie werkt nu aan een speciale landelijke regeling voor alle nazaten van tot slaaf gemaakten, om kosteloos hun achternaam te veranderen. De verwachting is dat deze regeling in 2024 klaar is.

- Advertentie -