14.4 C
Amsterdam

Amsterdamse partijen: Stopera verliest contact met moslimgemeenschap

Lees meer

Volgens critici weet de gemeente Amsterdam niet meer wat er speelt onder moslims. Zij vrezen dat de gemeente signalen van radicalisering niet op tijd oppikt, schrijft het Parool.

De zorgen worden breed gedeeld, van CDA tot Denk. Volgens CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma is de informatiepositie van Amsterdam niet goed. Mouras Taimounti van Denk beaamt dit: ‘De voelsprieten in de stad zijn weg’, vanwege het ontslag van antiradicaliseringsambtenaar Saadi Ait-Taleb in 2017 en het aan de kant zetten van haar netwerk van ‘sleutelfiguren’.

PvdA-fractievoorzitter Sofyan Mbarki zegt dat de recente terreuraanslagen in Frankrijk en Wenen het extremismeprobleem hoog op de agenda hebben gezet. ‘Parijs heeft hier ook alarmbellen doen afgaan. Heel veel professionals in de wijk doen gewoon hun werk en melden verontrustende signalen. Maar ik weet niet hoe de informatiepositie van de gemeente nu is.’

Saadi Ait-Taleb werd van corruptie verdacht en daarom ontslagen. Deze zomer werd ze door de strafrechter van alle blaam gezuiverd. Haar ontslag zorgt nog steeds voor spanningen. Islamitische ambtenaren in de Stopera voelen zich onveilig, bleek uit een eerder deze maand uitgelekte brandbrief. Maar ook bij andere moslims heerst er wantrouwen tegenover de gemeente.

In een reactie zegt burgemeester Femke Halsema dat ze juist een goed beeld heeft van wat er leeft in de moslimgemeenschap, onder meer dankzij ‘(in)formele netwerken en contacten, die niet zoals de sleutelfiguren exclusief zijn gericht op het bestrijden van radicalisering’. Ook zet de gemeente in op een nieuw netwerk om jongeren bij de stad te betrekken en gesprekken met moskeebesturen, imams en gewone moslims.

- Advertentie -