9.5 C
Amsterdam

Amsterdamse straatnamencommissie na 90 jaar opgedoekt: moet inclusiever

Lees meer

De gemeente Amsterdam heeft een straatnamencommissie naar huis gestuurd en vervangen door een adviesraad die meer oog heeft voor inclusie en diversiteit schrijft het Parool. De Commissie Naamgeving Openbare Ruimten (CNOR) bestond bijna 90 jaar.

De straatnamencommissie CNOR is vervangen door de Adviesraad naamgeving openbare ruimten (Anor), die wordt voorgezeten door theatermaker Charlotte Riem Vis, voormalig PvdA-raadslid. De nieuwe adviesraad moet ‘breder’ adviseren over de nieuwe straatnamen, en buigt zich onder meer over diversiteit en representatie van de Amsterdamse bevolking.

De oude commissie vindt de gang van zaken onaangenaam. Het beeld van oude witte mannen die samen wat leuke straatnamen verzinnen klopt niet, zegt historicus Peter Jan Margry van het Meertens Instituut. ‘Het is goed om nog eens te benadrukken dat de commissie geen namen aandroeg, maar een advies gaf over voorstellen die via of van de gemeente kwamen. Het was aan de commissie om historisch onderzoek te doen en te kijken of een suggestie paste en klopte in het geheel van de stad.’

In 2019 stemde de straatnamencommissie in met een voorstel van een projectbureau om straatnamen te vernoemen naar ‘helden’ uit de Slag om de Zuiderzee. Burgemeester Femke Halsema stak hier toen persoonlijk een stokje voor, nadat linkse activisten zich hadden geroerd. Als alternatief thema kwam de gemeenteraad toen met antikoloniale verzetshelden.

De Marokkaans-Nederlandse historica Nadia Bouras, die in 2019 lid van de vorige commissie was geworden om die diverser en inclusiever te maken, reageert met een kwinkslag. ‘Ik begrijp goed dat de CNOR nu knorrig is. Het was ook mogelijk geweest om de gewenste verandering geleidelijk door te voeren. Ik ben inmiddels wel wat gerustgesteld door de namen van de nieuwe adviseurs. Dat lijken mij deskundige mensen.’ Zelf komt Bouras niet terug in de nieuwe commissie.

Anor-voorzitter Charlotte Riem Vis wordt in de nieuwe commissie bijgestaan door adviseur inclusie en diversiteit Marysé Jansen de Lannoy, curator van het Amsterdam Museum Annemarie de Wildt, architect Wouter Pocornie die actief is bij de Black Archives, en ten slotte Bert de Vries van het Stadsarchief, die ook in de oude commissie zat. De leden van de commissie worden voor drie jaar benoemd. Dit geeft de politiek meer invloed op de commissie, en ook op de straatnamen.

- Advertentie -