28 C
Amsterdam

Amsterdamse woningstrop dreigt voor statushouders en andere kwetsbaren

Lees meer

Als er niet snel iets verandert, dan komt Amsterdam in 2030 10.000 tot 15.000 woningen tekort voor kwetsbare groepen, waaronder statushouders. Dat zegt woonwethouder Zita Pels tegen het Parool.

Dit zijn cijfers waar Amsterdam nog nooit mee te maken heeft gehad, meldt het Parool. Het tekort dit jaar is al drieduizend woningen, en dat getal loopt iedereen jaar alleen maar op.

Pels: ‘Het probleem is gigantisch, omdat deze mensen het alleen maar moeilijker krijgen als ze niet snel een woning krijgen. We zien dat we tekorten hebben voor de mensen die we juist willen helpen, maar we hebben er de huizen niet voor.’

Van de 6.500 sociale huurwoningen die ieder jaar vrijkomen, worden er 1.800 door corporaties beschikbaar gesteld aan kwetsbare groepen. 1.000 daarvan ging vorig jaar naar statushouders, met een gemiddelde wachttijd van zes maanden en een jaar. Dat is korter dan gemiddeld omdat het Rijk de gemeenten verplicht statushouders prioriteit te geven.

De rest van de woningen blijft over voor daklozen en mensen met gezondheidsklachten, die daardoor langer moeten wachten. De gemeente Castricum vindt dat niet eerlijk en liet daarom al flex-wooncontainers van 27 vierkante meter voor statushouders neerzetten. Wethouder Pels is dat niet van plan.

‘We blijven ons onverminderd inzetten voor de huisvesting van statushouders. Amsterdam heeft een groot hart. Tegelijkertijd moeten we pijnlijke keuzes maken om te voorkomen dat we zo’n grote groep urgenten krijgen dat we niemand meer kunnen helpen.’

Pels weet niet bij welke kwetsbare groep de grootste klappen zullen vallen. Ze wil daarover eerst in debat met de gemeenteraad.

- Advertentie -