14.1 C
Amsterdam

Anonieme klokkenluiders: racisme en discriminatie bij gemeente Amsterdam

Lees meer

Enkele leden van de Amsterdamse gemeenteraad hebben een anonieme brandbrief gekregen, waarin staat dat leidinggevenden bij de afdeling Werk, Participatie en Inkomen zich schuldig maken aan racisme en discriminatie. Dit bericht de Telegraaf.

Werk, Participatie en Inkomen valt onder wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks). Directeuren Daniël Waagmeester (Werk en Participatie) en Renger Visser (Inkomen) vertellen de Telegraaf erg geschrokken te zijn over de brief. ‘We weten dat we als organisatie op het gebied van racisme en discriminatie wat te doen hebben.’

De directeuren zeggen dat het belangrijk is om als gemeentelijke overheid zorgvuldig te handelen. De brief noemt de namen van leidinggevenden die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan racisme en discriminatie, maar de briefschrijvers zijn zelf anoniem. Voor de beschuldigden is het daarom lastig om zich te verweren. Een ambtenaar vertelt de Telegraaf dat de gemeente Amsterdam de klachten graag serieus neemt, maar dat anonimiteit het onderzoek hiernaar bemoeilijkt.

Gemeentesecretaris Peter Teesink  zegt tegen de krant dat hij graag met de anonieme klagers in contact wil komen om met hen over de grieven te spreken. ‘Ik vind het belangrijk dat we een inclusieve, diverse en sociaal veilige werkomgeving hebben waarin we respectvol en integer met elkaar omgaan en waar geen plaats is voor racisme en discriminatie.’

Wethouder Rutger Groot Wassink vindt bestrijding van racisme en discriminatie een kerntaak van de gemeente. Hij stuurde in 2019 alle gemeenteambtenaren naar een zogenoemde White Privilege-training, waarbij witte ambtenaren hun witte vooroordelen onder ogen moesten komen.

- Advertentie -