4 C
Amsterdam

Antilliaanse activisten vinden Keti Koti herdenking ‘te Surinaams’

Lees meer

Een groep Antilliaanse Nederlanders vindt de nationale slavernijherdenking te Surinaams, net als de term Keti Koti. Ze willen dat Nederland de slavernij breder herdenkt, met oog voor het Antilliaanse perspectief.

De activisten worden geleid door Kenneth Cuvalay, voorzitter van de zwarte politieke partij Ubuntu Front Connected (UFC) in Tilburg en op Sint Eustatius. Cuvalay is daarnaast voorzitter van de St. Eustatius Afrikan Burial Ground Alliance, die strijdt voor het behoud van begraafplaatsen van tot slaaf gemaakten. Hij kreeg regionale bekendheid door zijn protest tegen het standbeeld van pater Peerke Donders in Tilburg, dat racistisch zou zijn.

‘Het is beschamend om 160 jaar na de wettelijke afschaffing van de slavernij in de voormalig Nederlandse koloniën in ‘de West’, nu ineens overal te horen en te lezen dat het 150 jaar geleden is’, zegt Cuvalay tegen de Surinaamse website Waterkant. ‘Natuurlijk weten we van de tien jaar staatstoezicht in Suriname en dat daarom vaak over afschaffing van de slavernij in 1873 wordt gesproken in plaats van 1863. Maar er bestond geen staatstoezicht op Curaçao, Aruba, Bonaire, St. Maarten, St. Eustatius en Saba en het kan niet dat de geschiedenis van ruim een half miljoen Antillianen dan maar wordt weggemoffeld.’

De Antilliaanse activisten willen dat Nederland de slavernijgeschiedenis breder herdenkt, dus ook oog heeft voor het Antilliaanse perspectief. ‘Ze lijken niet eens te weten dat op St. Maarten de slavernij de facto al in 1848 werd afgeschaft. De organisaties die formeel voor onze belangen moeten opkomen, zoals het NiNsee, het Landelijk Platform Slavernijverleden, de plaatselijke Ketikoti-stichtingen, je hoort ze niet of ze maken veelal dezelfde fout.’

Nederland moet ook af van de term ‘Keti Koti’, zegt Cuvalay. Keti Koti is een Surinaamse uitdrukking, die Antillianen niets zegt. Op de Bovenwindse eilanden (Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten) spreken ze over Emancipatiedag/Emancipation Day, dat kan een alternatief zijn, maar een nieuwe naam kan ook.

- Advertentie -