13.1 C
Amsterdam

‘Antilockdownprotesten triggeren extreemrechts terrorisme’

Lees meer

Volgens antisemitisme-expert Gideon Botsch kunnen de antilockdownprotesten leiden tot antisemitisch geweld.

In Duitse steden als Keulen, München en Stuttgart is de afgelopen weken gedemonstreerd tegen de strenge social distancing-maatregelen. Deze demonstraties werden ondersteund door de radicaal-rechtse partij Alternative für Deutschland.

Sommige demonstranten liepen rond met antisemitische en nazistische symboliek, waaronder een gele Davidsster. De lockdownmaatregelen worden op die manier vergeleken met de vervolging van de Joden.

Tijdens de antilockdowndemonstratie in München van afgelopen zaterdag liep een vrouw met een bord met daarop de tekst ‘Nie wieder Diktatur Dr. Mengele’ (‘Nooit meer dictatuur Dr. Mengele’). Dit was een verwijzing naar de beruchte nazidokter Josef Mengele, die in Auschwitz medische experimenten uitvoerde op Joodse vrouwen en kinderen.

Antisemitisme-expert Gideon Botsch uit in het Joods-Duitse blad the Algemeiner zijn zorg dat de protesten extreemrechts terrorisme zullen triggeren. Hij is hoofd van een antisemitisme-onderzoeksinstituut in de Duitse stad Postdam.

‘Ondanks de diversiteit van de deelnemers aan enkele van de protesten tegen de infectiebeschermingsmaatregelen, wordt nu het permanente latente antisemitisme achter het samenzweerderige denken duidelijk.’

Drie Duitsers werden vorig jaar vermoord door een neonazi, na een mislukte aanval op de synagoge van Halle tijdens Yom Kippoer. Als de aanvaller de veiligheidsdeuren had kunnen openbreken, hadden er wel vijftig doden kunnen vallen.

- Advertentie -