21.4 C
Amsterdam

Antiracist crasht alternatief boekenbal van ‘nazi’s en racisten’, krijgt applaus

Lees meer

Antiracisme-activist Jerry Afriyie gaf acte de présence op het Boeckenbal in Zaandam, een alternatief boekenbal met een relatief rechtse line-up. De voorman van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) wilde hiermee protesteren tegen racisme in Nederland.

Het boekenweekthema is dit jaar ‘Rebellen en Dwarsdenkers’. Omdat het officiële Boekenbal te politiek-correct en te elitair zou zijn besloten enkele zelfbenoemde rebellen en dwarsdenkers een alternatief boekenbal te organiseren, waar ook controversiële rechtse auteurs welkom waren.

Op de aankondiging van dit Boeckenbal stonden de namen van onder anderen PVV-Kamerlid Martin Bosma, Telegraaf-columnisten Wierd Duk en Rob Hoogland, voormalig Metro-columniste Ebru Umar, blokkeerfriezin Jenny Douwes en AD-columniste Fidan Ekiz, oud-presentator van de talkshow De Nieuwe Maan.

Al deze auteurs hebben – in de ogen van hun linkse criticasters – een rechts, zo niet extreemrechts imago. Zo noemt KOZP-activist ‘Joanne’ hen ‘nazi’s en racisten’.

Joanne en enkele andere KOZP-activisten, waaronder Jerry Afriyie, hadden daarom besloten om dit ‘racistische feestje’ te crashen.

Een ooggetuige vertelt dat het om zes KOZP-activisten ging. ‘Opeens stonden ze voor de deur. Ik dacht: ze komen om te provoceren – misschien om uit de zaal te worden gegooid, zodat ze landelijk nieuws worden. Maar dat gebeurde niet.’

Presentatoren Rob Muntz en Arthur van Amerongen heetten de activisten van harte welkom en vroegen Afriyie om het podium te beklimmen, zegt deze ooggetuige. Volgens hem mocht Afriyie in twee minuten zijn verhaal doen.

‘Dat had Jerry denk ik niet verwacht. Hij hield vervolgens een speech over verbinding, dat we samen één waren, een heel positief verhaal. Hij kreeg hier ook een daverend applaus voor. Ik denk niet hij ook dit niet had verwacht.’

De act van Jerry Afriyie wordt ook op Twitter uitgebreid becommentarieerd. Elik Lettinga van Uitgever Nijgh & van Ditmar en De Arbeiderspers noemt zijn optreden de ‘echte rebellie’.

UPDATE: Afriyie zelf vertelt dat hij er was omdat er veel mensen op de aankondiging stonden die ‘ons werk in een negatief daglicht’ plaatsen. Hij was niet uitgenodigd, maar hij en zijn mede-activisten wilden als ‘rebellen’ wel op dit alternatieve boekenbal van ‘dwarsliggers’ aanwezig zijn en de dialoog aangaan.

De activist had inderdaad niet verwacht dat Van Amerongen en Muntz hem op het podium zouden uitnodigen. Hij vond dit een mooi gebaar en wilde graag spontaan wat zeggen.

Afriyie: ‘Deze mensen, die op Twitter soms heel hard kunnen zijn, zijn in het echt toch anders. Daarom zie ik ook ruimte om nader tot elkaar te komen. Mijn werk doe ik niet omdat ik Nederland haat, maar omdat Nederland veel in zich heeft.’

Correctie: In een eerdere versie van dit bericht stond dat Martin Bosma, Wierd Duk, Rob Hoogland, Ebru Umar, Jenny Douwes en Fidan Ekiz aanwezig waren op het Boeckenbal. Dit klopt niet. Zij stonden allemaal op de aankondiging, maar van deze namen waren enkel Bosma en Umar uiteindelijk ook echt aanwezig.

- Advertentie -