21.4 C
Amsterdam

‘Antisemitische stereotypes in film ‘The Witches’ met Anne Hathaway’

Lees meer

Volgens schrijver en journalist Kemal Rijken zit Roald Dahls boek De heksen vol antisemitische stereotypes. Ook de nieuw The Witches, met Anne Hathaway, is niet van antisemitische smetten vrij, betoogt hij op Jonet.

Volgens Rijken worden de heksen in het gelijknamige kinderboek van Dahl beschreven zoals de Joden door antisemieten worden getypeerd.

De heksen hebben haakneuzen, spreken met een raar accent dat een beetje op het Jiddisch lijkt, de heksen zijn uit op de wereldheerschappij en willen kinderen vermoorden en de Opperheks bezit een ‘ongekende en onverklaarbare macht’. Ook dragen de heksen pruiken, net als ultra-orthodoxe joodse vrouwen.

Hoewel de makers van de film The Witches niet antisemitisch zijn, maakt Rijken zich wel zorgen. ‘Ik vraag me af of, in een tijd van groter wordend antisemitisme, de kinderen en ouders van nu misschien toch niet negatief beïnvloed zullen worden door deze nieuwe speelfilm.’

De familie van Roald Dahl heeft gisteren excuses aangeboden voor de antisemitische uitlatingen van de schrijver. Volgens Dahl had ‘de smeerlap Hitler’ niet voor niets ‘de pik op de Joden’. Ook wees Dahl op de ‘machtige Joodse bankiers’ die de financiële wereld zouden beheersen.

- Advertentie -