13.1 C
Amsterdam

Apple weigert ‘haatzaaiende’ Euro Fatwa-app te verwijderen

Lees meer

Hoewel de Euro Fatwa-app door experts wordt aangemerkt als tool voor radicalisering, blijft Apple de applicatie aanbieden in haar App Store.

Volgens de beschrijving in de App Store is de Euro Fatwa-app ‘een simpele, beknopte gids om Europese moslims te helpen zich aan de voorschriften van de islam te houden en zo hun verantwoordelijkheden als moslimburger na te komen, met oog voor de juridische en culturele normen en waarden van de Europese samenlevingen.’

De app roept niet expliciet op tot terrorisme, maar stelt wel het volgende: ‘Terrorisme bestrijkt geen toegestane vormen van wettelijke weerstand tegen buitenlandse bezetting, met alle beschikbare middelen, inclusief gewapend verzet’.

De app is in mei gelanceerd door de Europese Raad voor Fatwa en Onderzoek, opgericht door Yusuf al-Qaradawi. Deze omstreden islamitische theoloog wordt beschouwd als de hoofdideoloog van de Moslimbroederschap. Al-Qaradawi heeft zich in het verleden positief uitgesproken over zelfmoordterroristen in Israël en noemde de Holocaust een ‘goddelijke straf’ voor de joden. Tevens is hij om die reden verbannen uit de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië.

De Duitse veiligheidsdienst noemt de app, die in een derde van alle Europese landen in de top 100 van meest gedownloade apps staat, ‘een bouwsteen in het proces van radicalisering’. En al snel na de lancering verwijderde Google de applicatie vorige maand uit haar Playstore, omdat de app haatdragende taal en antisemitische uitingen zou bevatten. Maar Apple zegt in een reactie dat de Euro Fatwa-app haar richtlijnen niet schendt.

- Advertentie -