14.4 C
Amsterdam

Arabische milities slaags met Koerdische SDF in Noord-Syrië

Lees meer

In het noorden van Syrië zijn vorige week gevechten uitgebroken tussen Arabische milities en de door Koerden geleide Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). Arabieren klagen over ‘jarenlange discriminatie’. Inmiddels heeft de strijd tot tientallen doden geleid.

De gevechten braken uit toen de SDF de Arabische commandant Ahmad al-Khbeil, beter bekend als Abu Khawla, arresteerde vanwege corruptiebeschuldigingen. Maar volgens de Arabische leiders heeft de strijd een diepere oorzaak, vertellen ze aan Al Jazeera. ‘De arrestatie van Abu Khawla is niet de reden achter de opstand. Dat was slechts een vonk voor Arabische stamleden om in actie te komen’, zegt Abu Hassan al-Dairi, een activist uit Deir Az Zor.

Stamleiders vertellen de Arabische nieuwszender dat SDF hen van hun olierijkdommen had beroofd na het verdrijven van IS. Ook zouden de Arabische gebieden worden verwaarloosd, ten gunste van gebieden met een Koerdische meerderheid. De gevechten zouden een gevolg zijn van de discriminatie van Arabieren in de regio door de SDF. Adham, een andere Arabische leider, die vanwege veiligheidsredenen niet met zijn volledige naam genoemd wil worden, zegt dat de Koerden hun beloften hebben gebroken. ‘Het conflict begon met de dominantie van Koerdische troepen over de regio tijdens de oorlog tegen IS. Er werd ons beloofd dat de stamleden, vertegenwoordigd door de Militaire Raad van Deir Az Zor, uiteindelijk de controle zouden herwinnen, maar dat is nooit gebeurd.’

De SDF vertelt ondertussen een ander verhaal. De Koerden discrimineren de Arabieren niet, maar achtergebleven IS-strijders intimideren de lokale Arabieren en verhinderen dat hun gebied tot ontwikkeling komt. Volgens de Koerdische journalist en activist Massoud Akko zijn sommige Arabische stamleiders verantwoordelijk voor het geweld. Zij krijgen bovendien de steun van het Assad-regime en pro-Iraanse milities. ‘De SDF leidt een militaire campagne om deze opstand te beëindigen en zal erin slagen de regio veilig te maken, in samenwerking met de Arabische stammen’, zegt hij tegen Al Jazeera.

- Advertentie -