19.2 C
Amsterdam

#ArabLivesMatter: protest op internet tegen anti-Arabisch geweld in Israël

Lees meer

Arabische Israëli’s zijn het geweld in hun steden beu en voeren actie via sociale media onder de hashtag #ArabLivesMatter.

Arabische Israëli’s protesteren met marsen, demonstraties en acties op social media om het anti-Arabische geweld in de Israëlische samenleving te stoppen. Inmiddels is de hashtag duizenden keren op Twitter gedeeld en trending geworden in Israël, schrijft the Jerusalem Post.

Dit jaar zijn er al meer dan 89 Arabische Israëli’s omgekomen, meldt de nieuwswebsite al Monitor. Een schietpartij maandag op een bruiloft in Taibe vormde de druppel. De 25-jairge Alaa Sarsour werd gedood en een aantal bruiloftsgasten raakten gewond.

Kort na het incident twitterde Sheren Falah Saab: ‘Mijn naam is Sheren. Ik ben een Arabisch staatsburger van de staat Israël, en Arabische levens zijn belangrijk.’ Ze voegde de hashtag #Arab_Lives_Matter toe. Haar post en andere van andere activisten veroorzaakten een enorme golf van soortgelijke tweets, waarbij dezelfde hashtag in het Hebreeuws, Arabisch en Engels verscheen.

’Arab Lives Matter’ is een echo van Black Lives Matter, de protestbeweging tegen racistisch politiegeweld en institutioneel racisme in de Verenigde Staten. Volgens al Monitor is er wel een belangrijk verschil met BLM: Arab Lives Matter protesteert niet tegen politiegeweld, maar tegen dat de Israëlische politie te weinig doet om geweld tegen Arabieren te voorkomen, ook geweld van Arabieren tegen Arabieren. Dat is ook de reden waarom de Israëlische minister van Openbare Veiligheid Omer Bar Lev de hashtag ook heeft gebruikt op Twitter.

‘Decennia van verwaarlozing, minachting en angst om in de problemen van de Arabische sector te komen, en de heersende veronderstelling dat ‘zolang ze elkaar vermoorden, dit hun probleem is’, schrijft hij. ‘In de eerste honderd dagen in mijn ambt heb ik meer bereikt dan in de afgelopen decennia is gedaan in de strijd tegen de misdaad in de Arabische samenleving. Ja, Arab_Lives_Matter.’

- Advertentie -