10.9 C
Amsterdam

Arbeidsmigranten vaak vogelvrij bij ziekte

Lees meer

Arbeidsmigranten in Nederland krijgen in de praktijk te laat, minder of zelfs geen zorg. Dat blijkt uit een onderzoek van Investico voor de Groene Amsterdammer en Trouw.

Zieke werknemers worden door uitzendbureaus als ‘kostenpost’ gezien. ‘Doktersbezoeken zijn duur en kosten tijd’, zeggen oud-werknemers uit de uitzendbranche. Zieke of gewonde werknemers worden ontslagen of geïntimideerd om zelf ontslag te nemen, zodat uitzendbureaus niet voor de kosten op hoeven te draaien. Het is in verboden om een zieke werknemer te ontslaan.

De werkgever voorziet hen vaak van een huis en zorgverzekering. Daardoor belanden ontslagen zieke een gewonde werknemers onverzekerd op straat, aldus Investico, dat onder meer het verhaal van de Poolse arbeidsmigrant Krzysztof Stepniak aanhaalt.

Stepniak kreeg op zijn werk een herseninfarct. Zijn collega’s belden het uitzendbureau, dat hem pas vier uur later ophaalt en niet naar een ziekenhuis brengt maar naar zijn kamer. Een uur later valt hij weer om. Hij wordt door mensen in zijn woonblok naar het ziekenhuis gebracht. Van het uitzendbureau hoort hij niets meer. Zijn contract loopt af terwijl hij in het ziekenhuis ligt. Onderwijl haalt het uitzendbureau zijn kamer leeg, om ruimte te maken voor een nieuwe bewoner.

Sommige uitzendbureaus blijken ook nog aan de zorgpremie van hun uitzendkrachten te verdienen, door bijvoorbeeld arbeidsmigranten niet te verzekeren, maar wel vanaf dag één zorgpremie in te houden.

De helft van de arbeidsmigranten die onder een uitzendbureau werkten, zegt dat hun gezondheid tijdens hun werk achteruit was gegaan. Ruim de helft stond niet ingeschreven bij een huisarts.

- Advertentie -